• Woonvoorzieningen
• Activiteitencentra
• Home
Pepinusbrug 4, 6102 RJ Echt
Mercator 2, 6135 KW Sittard
T 0475 479 666
F 0475 485 616
I www.pergamijn.org
E info@pergamijn.org
Zwaanweg 2-4
Adresgegevens
6102 SE Echt
Contactpersoon: Team Zorgadvies
T Pergamijn algemeen: 0475 47 96 66 l Zorgadvies: 0475 77 75 40
E zorgadvies@pergamijn.org
Woningkenmerken
Indeling
op iedere kamer:
Ja
Situering in wijk of stad:
Het is zo’n 10 minuten fietsen naar het centrum van Echt.
Bereikbaarheid
Binnen een straal van 1000 meter
Openbaar vervoer:
Binnen een straal van 500 meter
Scholen:
Binnen een straal van 1000 meter
Kerk:
Binnen een straal van 500 meter
Medische voorzieningen:
Binnen een straal van 500 meter
Lift:
Nee
Overige faciliteiten:
Op Pepinusbrug is een zwembad, sporthal, snoezelruimte, activiteitenruimte en boerderij. Ook zijn er veel wandel- en fietsmogelijkheden.
Opmerkingen bereikbaarheid:
Bereikbaar met openbaar vervoer.
Cliënten
ZZP 7
Cliëntengroep omschrijving:
De bewoners van de Zwaanweg 2-4 hebben een matige tot ernstige verstandelijke beperking, vaak in combinatie met een autismespectrumstoornis en/of hechtingsproblematiek. Alle bewoners zijn bekend met moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat gedrag komt tot uiting in destructief gedrag naar zichzelf in de vorm van automutilatie en/of naar naar materiaal of begeleiders en medebewoners. Tevens is er sprake van verbaal (probleem)gedrag in de vorm van schreeuwen. De bewoners krijgen intensieve begeleiding. De ondersteuningsbehoefte is in eerste instantie gericht op een gevoel van basisveiligheid. Vanuit deze basisveiligheid kan er samen gewerkt worden aan ontwikkeling.
Er is dagelijks een zeer duidelijk contrast merkbaar tussen kunnen en aankunnen. De mate van het aankunnen op een bepaald moment bepaalt de mate van het kunnen. Bewoners krijgen begeleiding aan de hand van het signaleringsplan en het ‘arousalniveau’. Wanneerde draagkracht van een bewoner laag is (bijvoorbeeld omdat hij in fase twee van zijn signaleringsplan zit), dan is hij minder in staat zijn (cognitieve en adaptieve, praktische en sociale) vaardigheden in te zetten. Op deze momenten is meer ondersteuning nodig. Dat wordt dus continu afgestemd op de bewoner.
Iedere bewoner beschikt over een dagprogramma. Hierbinnen zoekt de bewoner samen met zijn begeleider dagelijks de balans tussen zijn kunnen an aankunnn. Het dagprogramma is afgestemd op wat de bewoner kan (vaardigheden), kent (cognitie), leuk vindt (interesse/belevingswereld) en daadwerkelijk aankan (afhankelijk van stemming). De bewoners binnen Zwaanweg 2-4 nemen zoveel als mogelijk deel aan de reguliere dagbesteding op locatie Pepinusbrug. Indien nodig is er individuele dagbesteding, waarbij de begeleider direct kan inspelen op de behoeften.
Een gevoel dat je ertoe doet, is cruciaal voor ieder persoon. Om deze reden streven we binnen Zwaanweg 2-4 naar het principe ‘zo normaal mogelijk’. Bewoners worden gestimuleerd een steentje bij te dragen aan het huishouden. Dat kan door het schillen van de aardappels, koffie te zetten, wasgoed op te ruimen of de vaatwasser in of uit te ruimen. Deelnemen aan het huishouden draagt ook bij aan de ontwikkeling van de bewoners.
Multidisciplinair samenwerken is in de begeleiding voor deze bewoners een vereiste. Hierbij zijn een gedragswetenschapper (behandelverantwoordelijke), ergotherapeut, psychiater, arts, dietist en logopedist betrokken. De behandelverantwoordelijke heeft een coördinerende functie over de disciplines. Waar nodig wordt expertise ingezet van samenwerkingspartners.
Ongeveer vier keer per jaar is er een overleg met familieleden over de dagelijkse gang van zaken op de woningen. Daarnaast vindt er regelmatig persoonlijk overleg plaats tussen de familieleden, teamleider, senior cliëntbegeleider en gedragskundigen over de zorg en begeleiding. Samen maken ze afspraken over de zorg, de ondersteuning en het persoonlijke dagprogramma. Daarnaast zijn er bewoners die een vrijwilliger hebben waarmee ze samen activiteiten ondernemen en gaan de bewoners elk jaar samen op vakantie.
-
Bewoners met eet- en slikstoornissen krijgen bij het eten en drinken extra begeleiding. Daarnaast is er deskundige begeleiding bij epilepsie en richten de begeleiders zich op het voorkomen van gedragsproblemen (de-escalerend werken).